Een dag als adviseur bij PSI tijdens de coronacrisis

Een dag als adviseur bij PSI tijdens de coronacrisis

De afgelopen maanden hebben we door de coronacrisis een bijzondere tijd meegemaakt. We werken thuis, een tijd lang met de kinderen om ons heen en gingen we zo min mogelijk met het openbaar vervoer. Ook het werken bij PSI als inkoopadviseur heeft een drastische verandering ondergaan. Een moment met je collega’s op kantoor zit er even niet meer in en heeft plaatsgemaakt voor 30 minuten “keek op de dag” zoals we de bijeenkomst zijn gaan noemen. We trappen de werkdag af met een half uur bijpraten over de ontwikkelingen bij de verschillende aanbestedingstrajecten, de uitdagingen waar de medewerkers tegenaan lopen en of er nog bijzondere gebeurtenissen op de agenda’s staan voor komende week. Dit doen we via Microsoft Teams en dat bevalt prima: je spreekt met je collega’s en je kan je verhaal vertellen.

In de ‘normale’ situatie reizen we veel met het openbaar vervoer naar verschillende klanten door het hele land, houden we risicosessies, beoordelingsbijeenkomsten, bespreken we inkoop strategieën, evalueren we resultaten van aanbestedingen, geven we adviezen over inkoopbeleid of zitten we gedetacheerd bij een klant. Al deze werkzaamheden doe ik nog steeds, maar dan via Teams. Ik verlang soms wel weer naar die contactmomenten, maar vraag mij daarbij ook af of we alle werkactiviteiten al weer kunnen hervatten zoals we dat nog maar een paar maanden geleden deden. Ik hoor dat files weer toenemen, ik zie overdag steeds minder auto’s staan in mijn straat, maar de geldende maatregel is nog steeds “werk zo veel mogelijk thuis”. Ik vraag me af: hoe zit dat eigenlijk?

Ik sprak net over het evalueren van resultaten van een aanbesteding. Voor zo’n evaluatie ben ik vorige week voor het eerst in 3 maanden weer bij een klant geweest. Ik ging op pad met de auto, want het openbaar vervoer vermijd ik nog zoveel mogelijk. Ik ging naar het westen van het land om een inschrijving van een partij die was uitgesloten van een aanbesteding te evalueren. De partij had een goede inschrijving gedaan, en de gunning verliep op basis van beste prijs/kwaliteit verhouding. Helaas voor de inschrijver en voor onze opdrachtgever had de inschrijver een niet te corrigeren formaliteitsfout gemaakt. De evaluatie verliep voorspoedig en de aanbestedende dienst (die ik vertegenwoordigde) en de partij hebben elkaar feedback gegeven op zowel de manier van aanbesteden als de inschrijving. Het overleg heeft plaats gevonden met gepaste afstand en een vriendelijke zwaai in plaats van een hand.

Onderweg naar mijn thuiswerkplek besefte ik dat een kop koffie die niet thuis gemaakt is toch ook wel erg lekker kan zijn. En dat face-to-face vergaderen in plaats van via Teams ook wel energie geeft. Ik word wel steeds benieuwder naar de manier van werken in de toekomst. Een combinatie van een paar dagen digitaal werken en een paar dagen onderweg/op kantoor klinkt voor mij als muziek in mijn oren.