Het inkoopadviesbureau voor de publieke sector

Wat kunnen we vandaag voor je betekenen?

Of neem direct contact op met:

Teruggebeld worden?

Naam
Nieuws
01 december 2022

Inkoopadviseur Corline over haar eerste maanden bij PSI

Sinds 1 juli werkt Corline bij PSI als inkoopadviseur. Nu het jaar ten einde loopt vertelt ze waarom ze voor PSI koos en neemt ze haar eerste half jaar in beschouwing.

 

Waarom heb je voor PSI gekozen?

Voordat ik bij PSI kwam, werkte ik als tender coördinator. Ik schreef dus in op aanbestedingen van gemeenten en overheidsinstanties. Dat vak lag me niet volledig. Dus ging ik op zoek naar een andere functie. Een recruiter vroeg of ik interesse had in de andere kant van dezelfde munt: inkoop. Daar had ik wel zin in! De werkzaamheden zijn namelijk heel anders, maar toch kan ik als inkoopadviseur de kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan als inschrijver toepassen. Toen ik PSI tegenkwam was ik meteen geïnteresseerd. Uit de gesprekken bleek al snel dat PSI een kleine club is met korte lijnen. Ook toonden ze oprechte interesse in wie ik ben en wat ik wil bereiken. Ze keken daarbij voorbij mijn CV. Nu ik bij PSI werk komt die kans op persoonlijke groei, training en het geven van mijn inbreng elke week voorbij. Een goede match dus!

 

Wat maakt de functie Inkoopadviseur zo interessant?

Het inkoopproces is duidelijk ingekleed door veel regelgeving. Daardoor zou je denken dat er weinig opties zijn voor creativiteit en innovativiteit. Maar niets is minder waar. Binnen het kader van de wet moeten we juist komen tot een inkoop uitvraag die past bij de opdrachtgever. Daarvoor moeten we goed luisteren naar hun wensen, maar vaak ook verder graven naar hoe de opdrachtgever wil dat het contract er in de praktijk uit gaat zien. Wat voor hun vanzelfsprekend is, is dat niet voor mij, of voor de markt. Dat is verschillend binnen elke opdracht.  Invulling geven aan de echte vraag van de opdrachtgever en een contract verzorgen dat echt aansluit bij hun bedrijfsvoering is dankbaar werk. Want als het in het inkoopproces misgaat, dan zit de opdrachtgever daar voor jaren aan vast. Maar als we het goed vormgeven, dan heeft de opdrachtgever daar nog jaren profijt van.

 

Hoe heb je je draai gevonden in de eerste paar maanden?

Ik heb het erg naar mijn zin bij PSI. PSI had een erg leuk inwerkprogramma opgezet. Van iedere collega kreeg ik een inwerkopdracht, die overlap had met hun werkzaamheden. Zo kwam ik meteen met iedereen in gesprek en leerde ik het team goed kennen. Mijn opdrachten gingen onder andere over acquisitie, de website, hoe gemeentelijke besluitvorming in elkaar steekt en duurzaamheid. Het was een goede mix van studieopdrachten, waarin ik veel leerde en kon overdragen aan collega’s. Zoals de opdracht over gemeentelijke besluitvorming. Hoewel we hier niet direct mee in aanraking komen in ons dagelijks werk, is het als inkoopadviseur goed om te weten hoe een gemeente opereert, wordt gefinancierd en beslissingen maakt over beleid en budgetten.

Naast opdrachten om te leren over het vak, waren er ook praktische opdrachten, zoals het in kaart brengen van portalen waarover we acquisitie doen en het reviewen van de website. Dit waren opdrachten die goed aansloten bij de vaardigheden die ik in vorige banen heb opgedaan. Mijn collega’s hadden dus goed de link gelegd tussen hun vraag en mijn profiel.

 

Wat vind je het leukst aan werken bij PSI?

Omdat PSI een klein bedrijf is, heb ik meteen al veel inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Daar word ik ook op uitgedaagd. Er wordt naar mijn inbreng geluisterd en samen bespreken we waar we heen willen als bedrijf en hoe we daar willen komen. Dit begon meteen al toen ik hier kwam werken. Ik kreeg de inwerkopdracht om me te verdiepen in duurzaamheid en hoe we als PSI daar een goede inhoud aan kunnen geven, zowel intern als naar onze klanten toe. Daarin begon ik met het in kaart brengen van onze visie op duurzaamheid en wat duurzaamheid allemaal voor ons inhoudt. Nu nemen we die discussie mee in ons jaarplan voor 2023. In het jaarplan stellen we al onze doelen voor het komende jaar op en monitoren we hoe ver we al zijn. Ik krijg dus de ruimte om strategisch bij te dragen aan de toekomst van PSI.